Bønner hver dag

Bønner

Vejledende kogetider

Vejledende kogetider for bælgfrugter i gryde og trykkoger. Bælgfrugterne er udblødt (undtagen linserne) og kogt med salt, som vi anbefaler. Se vores forsøg

Arter

Slægts- og artsnavn på latin.

Kogetider
i gryde
Kogetider

i trykkoger

(max tryk og119 C)

Linser

Lens culinaris

15-25 minutter.

Blot 5 min’s kogning kan ændre konsistensen. Skal de koge ud, koges de længere.

Ikke egnet – med mindre de skal koge ‘i smadder’.
Ærter

Pisum sativum

15-30 minutter, hvis du ønsker en frisk ærtesmag

1-3 timer, hvis ærtesmagen skal være fyldig/tung.

3 timer kan give en mere intens smag end 1 time

5 minutter. Længer tid vil øge risikoen for at de koger i smadder. Afskallede ærter koger i smadder.
Kikærter

Cicer arientinum

30 minutter – 3 timer.

Møre efter 30 minutter, men smagen bliver mere intens jo længere, de koges.

15-30 minutter.

Samme gode smag som efter 3 timers kogning

Lupiner

Lupinus albus

 

 

Afskallede lupiner

1 time.

Lupinerne bliver ikke møre som andre bælgfrugter.

 

30 minutter.

15-30 minutter

De bliver lidt mere bløde ved trykkogning

 

Afskallede lupiner mister det faste bid.

Hestebønner

Vicia faba

 

 

Afskallede hestebønne

40-60 minutter.

Bliver ikke nødvendigvis bedre af længere kogetid.

 

Samme som ovenfor

15-30 minutter. Frøskallen bliver lidt mere mør i trykkoger.

 

Samme som ovenfor

Sojabønner

Glycine max

30-60 minutter.

Mest cremede efter 1 time.

 

10-15 minutter
Bønner (havebønner)

Phaseolus vulgaris

30 minutter – 3 timer.

Møre efter 30 minutter, men de fleste bønner bliver bedre efter 2 timers kogning og nogle endnu bedre efter 3 timer.

15-20 minutter.

Trykkogning giver sammen gode smag som kogning i gryde i 3 timer.

 

Holdbarhed af tilberedte bælgfrugter
Udblødning
Kogning
Vejledende kogetider
Salt og urter i kogevandet
Bagte og stegte bælgfrugter
Malet til mel
Spirede bælgfrugterne

⬆︎Holdbarhed af tilberedte bælgfrugter

Inden du går i gang, så overvej det smarte og bæredygtige i at tilberede bælgfrugter til flere dage ad gangen. Bælgfrugternes smag ændres dog en smule ved opbevaring.

  • Tilberedte bælgfrugter kan holde sig 3 dage på køl ved max. 5°C. Husk, at køle dem hurtigt ned. Det må højst tage 4 timer at gå fra en temperatur på 65 til 10°C
  • Holdbarheden er op til 10 dage, hvis du bruger hot-fill metoden (se nedenfor).
    Lupiner i WECK-glasLupiner i WECK-glas

Hot fill: Når bælgfrugterne er kogt, hælder du dem straks i et henkogningsglas (WECK glas, der fås i alle størrelser, er meget velegnede). Fyld glasset til randen med kogevandet fra bælgfrugterne. Kogevandet skal være mindst 80°C. Luk derefter glasset med gummiring, låg og 3 klips, og vend det på hovedet i 2 minutter.

Hot-fill kan også bruges til kogevandet (hæld det på glas eller flasker), så du kan bruge det senere som bouillon til suppe, sovs el.a.

 

  • Kogte bælgfrugter kan fryses og holder sig da i flere måneder.
  • Udblødte bælgfrugter kan også fryses og er klar til at blive kogt. De koger hurtigere møre, men bliver også lettere melede, da cellestrukturen ødelægges ved frysning.
  • Kogevandet kan også fryses. Husk at vandet udvider sig, så fyld kun emballagen delvist.

⬆︎Udblødning

Bælgfrugterne kræver god tid til at opsuge vand og derfor vil iblødsætning forkorte kogetiden. Iblødsætning  resulterer samtidig i, at bælgfrugterne bliver kogt mere ensartet, altså ikke så mange hårde og underkogte. Linser og afskallede/flækkede bælgfrugter optager vandet hurtigere, og dem behøver du derfor ikke at sætte i blød. Husk at skylle bælgfrugterne fri for støv og snavs, inden udblødningen.

Tid: vi anbefaler mellem 8 og 12 timer, men har også haft dem til at stå længere, af lyst eller nød, og det kan de sagtens, men så skal de på køl. Vi har fx haft dem til at stå i to døgn.

Iblødsætningsvandet: Bælgfrugterne sættes i blød i 3-4 gange så meget vand; 3-4 dl vand til 1 dl bælgfrugter.

Der er delte meninger, om vandet fra iblødsætningen skal bruges som kogevand. Det indeholder en række mikronæringsstoffer og smagsstoffer, som du kaster ud med badevandet, hvis du kasserer det. Koger du i iblødsætningsvandet vil du måske tilmed holde på flere af de tilbageværende næringsstoffer på grund af osmose. Men – der er også oligosakkarider i iblødsætningsvandet, og de kan give luft i maven – hvis de da ikke koges i stykker. Fremtidig forskning vil forhåbentlig afklare den slags spørgsmål.

Vandoptag: Som tommelfingerregel kan du regne med at bælgfrugternes vægt fordobles ved udblødning. Nogle optager dog mere vand, og du skal gange med 2,2 (og 2,5 for lupiner).

Anvendelse: Udblødte bælgfrugter kan blendes og bruges til falafler og i øvrigt anvendes lige som bælgfrugtmel. Du skal dog være opmærksom på, at bælgfrugtmelet i modsætning til de udblødte bælgfrugter, vil opsuge væske. Det er alene bælgfrugter med et lavt lektinindhold, der kan bruges.

⬆︎Kogning

Kogning mørner bælgfrugterne og fremkalder smagen. Kogning ødelægger også de stoffer, eksempelvis lektinerne, der kan give ubehag. Kogning gør det samtidig nemmere at udnytte næringsstofferne – proteinerne bliver mere fordøjelige ved længere tids kogning. Men det er en balancegang. Egentlig langtidskogning og kogning under tryk fremmer nedbrydningen af bælgfrugternes struktur og øger tabet af proteiner og vandopløselige mikronæringsstoffer, der trænger ud i kogevandet. Så husk, at udnytte kogevandet.

Det er en smagssag, om bælgfrugter skal have bid eller være helt møre og cremede. Vær opmærksom på, at nogle bælgfrugter bliver grynede i stedet for cremede ved lang tids kogning. Især visse linser kræver, at du holder nøje øje med kogetiden – hvis erfaringen viser, at 20 minutter giver en fin konsistens og smag, kan 5 minutter mere gør konsistensen melet og smagen fad. Prøv dig frem.’

Ved kogning under tryk forkortes kogetiden væsentligt, som oftest til 10-15 min. Nogle oplever tilmed færre problemer med ubehag og luft i maven, når bælgfrugterne er kogt under tryk. Trykkogning er dog ikke egnet til bælgfrugter uden skal, fx flækærter og røde linser, da de meget let ender som mos

Vandmængde: vandet skal stå ca. 2 cm over bælgfrugterne i gryden, hvis de er udblødte. Koges de uden at have været sat i blød, skal vandmængden øges med bælgfrugternes vægt: 500 g bælgfrugter kræver altså 500 g vand ekstra, som de vil optage under kogningen.

Kogetid: Kogetiden varierer for de enkelte bælgfrugter, om de er hele eller flækkede, hvad de skal bruges til, og hvilken smag og konsistens du ønsker. Se nedenfor.

Vores erfaring er, at rigtig mange af bælgfrugterne får en særlig fin aroma og konsistens efter flere timers kogning, også selv om de er møre efter én time eller mindre. Kogning under tryk i ca. 15 minutter (tag tid, når max. tryk er opnået og fjern først låget, når trykket er faldet), giver samme gode smag.

Utilstrækkelig kogning af bønner med et højt lektinindhold (Phaseolus vulgaris) kan give opkast og diarre. Det kræver mindst en halv times kogning efter iblødsætning at nedbryde lektinerne.

Natron forkorter kogetiden: I mange opskrifter anbefales det i flæng at tilsætte enten natron (natriumhydrogencabonat/natriumbicarbonat) eller bagepulver til kogevandet for at forkorte kogetiden og gøre bælgfrugterne mere møre. Men for det første er der stor forskel på effekten af natron og bagepulver. Bagepulver indeholder en syre (fx dinatriumdifosfat), der frigives, når det opløses i vand. Natron gør derimod kogevandet basisk, og det er modsat syre med til at blødgøre bælgfrugternes cellevægge, så de mørner lettere. (Forvirringen kan måske skyldes, at det amerikanske ord for natron er ‘baking soda’.) For det andet påvirker natron smagen – efter vores mening i negativ retning.

Vores forsøg med danske hestebønner (Tiffany) og gule ærter (Ingrid) viste at koncentrationen af natron har stor betydning: 0,1 volumen-% gjorde ikke den store forskel, hvorimod 0,5 % forkortede kogetiden og gjorde hestebønnernes skal væsentligt blødere. Smagen blev til gengæld fad og farven mørkere. De gule ærter slap skallerne og kunne uden videre bruges til suppe efter 20 minutters kogning.

Andre ingredienser i kogevandet: Det er vores erfaring at tilsætning af tang, løg og hvidløg også kræver lidt længere tids kogning for at opnå samme mørhed.

Hard to cook er et begreb, der bruges i forbindelse med kogning af bælgfrugter og dækker over, at der ofte er enkelte frø, der ganske enkelt ikke vil blive møre. Årsagen er formodentlig, at der under lagringen er sket ændringer i cellestrukturen, cellevæggene er blevet stivere, og vandet kan ikke trænge ordentligt ind i bælgfrugterne, der forbliver hårde.

Vægt: Hvis bælgfrugterne er udblødte kan de øge deres vægt med yderligere 5-15 procent under kogningen. Koges de uden udblødning, skal du som regel gange vægten med 2,2 – og vægten af lupiner med 2,5.

Brug kogevandet. Kogevandet indeholder en masse smags- og næringsstoffer, og kan bruges i sovse, supper, gryderetter, til brødbagning mm. Det er ærgerligt at lade det gå til spilde.

Aqua Faba: Kogevandet fra kikærter, ærter og andre bælgfrugter kan koges ind og piskes til skum, hvis egenskaber minder om æg og skummet kan erstatte æg i  flere retter. Skummet skyldes proteiner, der er trængt ud i kogevandet. Skummet er stabilt og ødelægges ikke ved opvarmning. Det kan tilmed bruges til mayonaise eller marengs – og er et hit i det veganske køkken.

⬆︎Vejledende kogetider

Vejledende kogetider for bælgfrugter i gryde og trykkoger.
Bælgfrugterne er udblødt (undtagen linser) og kogt med salt, som vi anbefaler.
Se forsøg med bælgfrugter.

 

Bælgfrugt

 

Kogetider
i gryde
Kogetider i trykkoger
(max tryk/119 °C)
Linser

 

15-25 minutter.

Blot 5 min’s kogning kan ændre konsistensen. Skal de koge ud, koges de længere.

Ikke egnet – med mindre de skal koge ‘i smadder’.
Ærter

 

15-30 minutter, hvis du ønsker en frisk ærtesmag

1-3 timer, hvis ærtesmagen skal være fyldig. 3 timer giver en mere fyldig smag end 1 time.

5-10 minutter. Længere tid øger risikoen for at de koger i smadder.
Flækkede ærter Mindst 20 min. Flækkede ærter kan ikke trykkoges uden at koge til mos.
Kikærter

 

30 minutter – 3 timer

Møre efter 30 minutter, men smagen bliver mere intens efter tre timer.

15-30 minutter

Samme gode smag som efter 3 timers kogning

Lupiner

 

30 – 60 minutter

Lupinerne er møre, men er fortsat faste efter kogning.

15-30 minutter

De bliver lidt mere bløde ved trykkogning.

Flækkede lupiner 30 minutter. Flækkede lupiner mister det faste bid.
Hestebønner

 

Flækkede hestebønner

40-60 minutter.
Bliver ikke nødvendigvis bedre ved længere kogetid.

20-30 minutter

10-30 minutter.
Frøskallen bliver lidt mere mør i trykkoger.

5 minutter. Mos efter 10 minutter.

Sojabønner

 

30-60 minutter

Mest cremede efter 1 time.

 

10 minutter – gør sojabønnerne meget cremede.
Bønner (havebønner)

 

30 minutter – 3 timer

Møre efter 30 minutter, men nogle bliver bedre efter 2 timers kogning og andre efter 3 timer.

15-20 minutter

Trykkogning giver sammen gode smag som kogning i gryde i 3 timer.

⬆︎Salt og urter i kogevandet

Salt og andre tilsætninger til kogevandet som fx løg og krydderurter kan gøre noget godt for bælgfrugternes smag, men må selvfølgelig afstemmes efter, hvad bælgfrugterne skal bruges til.

Salt i kogevandet

Der er ingen tvivl om, at salt påvirker bælgfrugternes smag og konsistens. Men der er delte meninger om, hvorvidt der skal salt i kogevandet, og hvornår det i givet fald skal tilsættes – fra starten eller midt i kogetiden. Vi anbefaler at tilsætte salt fra starten af kogetiden. Fordi det er lettest, og fordi vores test viser, at salt ikke er en hindring for at koge bælgfrugterne møre. Desuden bliver bælgfrugternes konsistens cremet frem for grynet, når der er salt i kogevandet. Smagsmæssigt vinder bælgfrugterne stort set altid ved at være kogt med salt. Vi er nået frem til, at 1 og gerne 1,5 % salt (vægtprocent) er et godt valg.

Vi har brugt fint atlanterhavsalt, der vejer 1 g pr. ml. Det vil sige 10 ml og gerne 15 ml salt pr. liter vand. En måleteske bør rumme 5 ml, men vær opmærksom på, at vægten af salt varierer fra 1-1,3 g pr. ml. afhængig af, om det er groft eller fint salt. Måleteskeen på 5 ml rummer altså fra 5 g til 6,5 g salt.

Urter i kogevandet

Hvidløg, løg, svampe, grøntsager, tang, krydderier og krydderurter, bouillon og en masse andre smagselementer kan tilsættes kogevandet – alt efter, hvad bælgfrugterne skal bruges til.

Ingredienser og krydderier kan sauteres først. Det giver en anden smag, end når de tilsættes rå. Smagstilsætninger kan øge kogetiden en smule.

Tang i udblødnings- og kogevandet siges at modvirke bælgfrugternes tendens til at give luft i tarmen, men vi mangler dokumentation for den antagelse.

Her er vores erfaringer med smag i linser og hestebønners kogevand:

Løg og hvidløg, især de sauterede, tilfører linserne mere umami, men giver dem også en lidt bouillonagtig smag.

Rosmarin og timian: giver linserne en fin smag af de friske urter

Bouillon giver linserne en lidt vintertung smag og stjæler af deres egensmag. Husk at begrænse mængden eller undlad salt ved tilsætning af bouillon.

Marinade (olivenolie, æbleeddike og sennep): giver linserne en markant sennepssmag, hvis de tilsættes, mens linserne er varme. Tilsættes marinaden først, når linserne er kolde, bliver smagen mere syrlig og frisk. Varmen påvirker krydderiernes smag.

Tang: Hestebønner kogt med kombutang bliver mere faste. Der er ingen tydelig smag af tang, derimod fremhæves bønnernes bitre smag. Andre typer tang kan virke anderledes.

⬆︎Bagte og stegte bælgfrugter

Udblødte eller kogte bælgfrugter kan bages i ovnen. Det giver en lidt forskellig konsistens afhængig af, om de er udblødte eller kogte. Vend dem i olie, salt, krydderier og krydderurter inden bagningen for at få dem sprøde og velsmagende.

Bælgfrugter med et højt indhold af lektiner skal koges, inden de bages, for at være sikker på at lektinerne er nedbrudt – varmeoverførslen er nemlig langsommere ved bagning end ved kogning.

Udblødte linser kan også steges på panden. Steg dem i olie og tilsæt salt, når de er blevet sprøde.

⬆︎Malet til mel

Bælgfrugterne kan også males til mel, og der findes forskellige typer i handlen. Det gælder sojamel, men også ærtemel, linsemel og kikærtemel, som alle kan være malet af danske bælgfrugter. Melet fremstilles af enten hele eller afskallede bælgfrugter.

I princippet kan du selv male bælgfrugterne til mel. Det kræver dog, at du har en tilstrækkelig hårdfør kværn. Fordelen ved at male melet selv er, at du kan male små portioner ad gangen, så det er friskt, når du skal bruge det, og ikke harskt, som det kan blive, hvis det opbevares i længere tid.

Bælgfrugtmel fremstilles alene af de bælgfrugter, der har et begrænset indhold af lektiner, da lektinerne kræver varmebehandling, for at uskadeliggøres. I Indien er der tradition for at varmebehandle kikærtemel, og det betyder, at noget af det kikærtemel, du kan købe, faktisk er varmebehandlet (men det står der ikke noget om på emballagen).

Bælgfrugtmelet kan være lavet af bælgfrugter med eller uden skal – det fremgår heller ikke altid af emballagen.

Bælgfrugtmel har et højt proteinindhold, højere end mel af korn. Det kan binde vand, emulgere vand og olie og binde ingredienser sammen. I nogle sammenhænge kan bælgfrugtmel tilmed erstatte æg.

Du kan derfor bruge bælgfrugtmelet til at jævne supper og sovse, i frikadeller, til panering og som erstatning for en del af melet i pandekager, brød og kager.

⬆︎Spirede bælgfrugterne

Bælgfrugterne kan spires til delikate, sprøde spirer. Under spireprocessen vil bælgfrugternes ernæringsmæssige kvalitet tilmed forbedres.

Bælgfrugten skal være hel og kimen intakt for at få spiringen til at lykkes. Når det er på plads, kan alle bælgfrugter i princippet spires. MEN spirerne kan kun spises rå, hvis den spirede bælgfrugt har et lavt indhold af lektiner (se skema). Spirede bønner med et højt lektinindhold skal varmebehandles så lektinerne ødelægges, inden de spises. Også spirer af kikærter og sojabønner bør koges kortvarigt (3-5 minutter).

Spiretiden afhænger af bælgfrugten, der spires, spiringens formål og den ønskede kulinariske kvalitet. Her er et bud på spiretid:

Tid
Dage
Længde
cm
Linser 3-4 2-3 Lette at spire
Ærter 3 2 Spirerne må ikke blive for lange, så bliver de svære at tygge
Mung­bønner 2-5 2-4 Lette at spire
Kik­ærter 2-3 2-3 Mugner let.

Spirerne skal have et opkog på 3-5 min.

Soja­bønner 3-5 2-4 Vanskelige at spire og bør skylles 4-6 gange om dagen.

Spirerne skal have et opkog på 3-5 min.

Kilde: Spiselige spirer

Mere C-vitamin og protein

Under spireprocessen foregår der en række biologiske processer. Fx dannes der C-vitamin. Samtidig falder mængden af antinæringsstoffer som trypsininhibitorer, fytiner og tanniner, der bidrager til at gøre spirernes protein nemmere at optage.

Forsøg har vist:
– at biotilgængeligheden af protein i sojabønner øges efter 1-2 døgns spiring
– at indholdet af fytat i nogle sorter kidneybønner og kikærter kan mindskes med 50 procent efter to-tre dages spiring (Haileslassie et.al, 2019)
– at der ved spiring af sojabønner dannes peptider (protein) med antiinflammatoriske egenskaber
– at spiring kan begrænse mængden af allergene proteiner i sojabønner samt de stoffer i hestebønner, der er årsag til favisme.

 

Sådan spirer du

Bælgfrugterne kan spires i specialdesignede beholdere, men begynd med det, du har: et sylteglas med en bred åbning.

Spiring er kendt tusind år tilbage i tiden og i kinesiske urteleksika beskrives flere medicinske virkningerSpiring er kendt tusind år tilbage i tiden og i kinesiske urteleksika beskrives flere medicinske virkninger

 

  • Sorter bælgfrugterne og kasser dem, der er beskadiget, de kan ikke spire.
  • Sæt bælgfrugterne i blød i et glas med tre gange så meget vand som bælgfrugter.
  • Lad dem stå i blød i ca.12 timer ved stuetemperatur
  • Hæld vandet fra, og sæt et stykke stof/ostelærred over glassets åbning og sæt det fast med en elastik.
  • Vend glasset på hovedet – stil det i en skål eller i opvaskestativet – så overskydende vand kan løbe fra.
  • Skyl spirerne morgen og aften, sæt stoffet på igen og stil glasset skråt, så overskydende vand kan løbe fra.
  • Vær forsigtig med spirerne, knækker de, kan de ikke udvikle sig.
  • Nogle anbefaler at spiringen foregår mørkt, fx under et klæde. Det går dog også fint uden.
  • Spiretiden afhænger af bælgfrugten og af, hvad du bedst kan lide, men varer typisk 2-5 dage. To dage er nok til at reducere mængden af antinæringsstoffer.
  • Skyl dem en sidste gang, når du synes, de er klar, og opbevar dem i køleskabet.
  • Har du lavet for mange, kan de blancheres og fryses og siden tilsættes supper og gryderetter.
  • Jo højere rumtemperaturen er, desto hurtigere spirer frøene. Når spirerne sættes i køleskabet går processen meget langsommere.
  • Vil du have grønne blade på spirerne, skal du stille dem i lyset (- i vindueskarmen) i nogle timer.
  • Brug skyllevandet til at vande dine potteplanter med 😉