Anicialinser har en sprød konsistens, når de er udblødte og en nøddeagtig smag. Meget lækre.Anicialinser – disse er dyrket på Samsø
Vi har kogt linser af den type, der kaldes ‘Le Puy linser’. De er små og buttede og forbliver relativt faste efter kogning. Det gælder fx anicia linser. Vi har også kogt grønne linser, der er fladere, og røde linser. Alle linser koger let møre.
Iblødsætning: Det er ikke nødvendigt at sætte linser i blød, da de ret hurtigt optager vand. Vi har dog prøvet at sætte grønne linser (Samsøe) og Beluga linser i blød og erfaret, at kogetiden kan nedsættes med ca. 5 minutter, og at Samsøe linser fik en lidt melet konsistens.
Kogning i gryde: Linserne er kogt i 15-25 minutter. Når linserne er møre, kan blot 5 minutters ekstra kogetid ændre konsistensen fra at være ‘med bid’ til ‘melet’. Skal linserne jævne en suppe eller gryderet er det en fordel at koge dem i længere tid.
Trykkogning: Linser er ikke de bedste til trykkogning. De koger ud, efter mindre end 5 min.
Tilsætning af salt: 1% salt fungerer fint. Tilsætning af 2% salt til Beluga og Samsøe linser (grønne) gav en mere fast konsistens end 1%. Saltsmagen er fin, men udtalt, og kræver, at øvrige ingredienser saltes mindre. 1½ % er måske den oplagte mellemvej.
Vandoptag
Efter kogning vejer linserne ca. 2-2,2 gange deres rå vægt
BELUGALINSER
Uddybning af enkelte forsøg med belugalinser
Belugalinser har en fin smag og en behagelig konsistens (ikke melet) og kan koges, så de har lidt bid – i modsætning til de grønne samsølinser, der meget let får en melet konsistens.
Kogning med og uden iblødsætning:
Iblødsætning er ikke nødvendig, da linserne hurtigt optager vand og ikke indeholder anti-næringsstoffer i mængder, der skaber problemer.
Uden i blødsætning er linserne først tilstrækkeligt kogte efter 20 min. og de har stadig bid. Belugalinserne er helt møre efter 25 min. og bliver en smule melede, hvis de koger længere.
Udblødte linser var møre efter 15 min. – udblødning kan altså forkorte kogetiden med ca. 5 min
Når man fastsætter kogetiden, skal man være opmærksom på, at linserne begynder at mørne allerede under opvarmningen, og at opvarmningstiden vil variere afhængig af opvarmningshastigheden og mængden af linser. Da linserne relativt hurtigt ændrer konsistens, er det en god ide at smage på dem med korte intervaller, efter at de har kogt i 15 min. – især hvis det er vigtigt at opnå en konsistens, hvor de har bid.
Tilsætninger til kogevandet:
1% salt giver en fin saltsmag. Den dobbelte mængde, altså 2%, gav linserne en mere fast konsistens og en fin smag. De er dog for salte at spise uden andet tilbehør. I en salat (med lidt eller ingen salt) fungerer de fint. Måske er 1,5 % optimalt.
Ved tilsætning af rå og stegte løg og hvidløg samt bouillon til kogevandet tog det ca. 5 minutter længere at koge linserne møre.
Rå løg gav linserne en fin smag af løg og en smule umami. Rå hvidløg gav mere umamismag end rå løg.
Sauterede løg og hvidløg, som koges sammen med linserne, gav de kogte linser mere smag – og mere umamismag end rå løg/hvidløg.
Urter som frisk timian og rosmarin gav linserne en fin smag af urterne.
Tilsætning af bouillon til kogevandet gjorde linserne for salte, så undlad salt, når der koges i bouillon. Bouillon gav en god umamismag, men kan også opleves ‘vintertung’ og stjæler smag fra linserne.
Forsøg med tilsætning af marinade (af olivenolie, æbleeddike og sennep) umiddelbart efter kogning, mens linserne endnu var varme, og da de var kølet af, gav en forskellig smag. Marinade over de varme linser gjorde sennepssmagen fremherskende, mens marinade over kolde linser gav en friskere/mere eddike-syrlig smag. Forskellen skyldes formodentlig, at varme påvirker smagen af løg og hvidløg, krydderier og krydderurter.
GRØNNE SAMSØLINSER
Uddybning af enkelte forsøg med grønne linser
Linserne har en ‘typisk linsesmag’ – og adskiller sig dermed fra belugalinserne. De koger forholdsvis let ud og bliver let melede – det hjælper dog at tilsætte salt.
Iblødsætning
er ikke nødvendig, da de ikke indeholder anti-næringsstoffer i en mængde, der skaber problemer og i øvrigt hurtigt optager vand. Vi har dog testet om iblødsætning påvirker kogetiden.
Kogetid:
Uden iblødsætning opleves linserne tilstrækkeligt kogte efter ca. 20 min. Spisekvaliteten opleves stadigvæk fin efter 25 min., men nu er nogle af linserne melede – og efter 30 min. er de utvetydigt melede.
Udblødte linser var møre efter 15 min., men samtidig melede i konsistensen. Med mindre det viser sig at have en særlig positiv effekt, skal linserne altså ikke sættes i blød. Der er i øvrigt stor forskel i mørhed linserne imellem.
Salt i kogevandet:
Med 1% salt i kogevandet var de linser, der kogte længst, mest salte og havde bedst smag. Det kan skyldes, at saltet trækker bedre ind i linserne jo længere kogetiden er, eller at saltkoncentrationen i vandet øges på grund af øget vandfordampning.
Tilsætning af 2% salt gav en for salt smag, men fungerer i en salat med linser, hvor man undlader salt eller tilsætter meget lidt.